неділю, 24 травня 2015 р.

З давніх часів добре відомий і абсолютно надійний спосіб зміцнення здоров’я і збільшення довголіття - спорт, спосіб, що вимагає не дорогих лікарських препаратів і технічних пристосувань, а тільки волі і деяких зусиль над собою. Сучасний спорт займає важливе місце як у фізичній, так І духовній культурі суспільства . Він є ефективним засобом фізичного виховання. Його цінність визначається стимулюючим впливом на поширення фізичної культури серед різних верств населення, І в цьому плані спорт має міжнародне значення.
Рухова активність - найважливіша умова нормальної життєдіяльності людей, а тим часом ми рухаємося, все менше і менше: на роботу і з роботи, сама робота з впровадженням досягнень науково-технічної революції все менше пов’язана з фізичною працею, удома ми теж частіше сидимо, чим рухаємося. Чи є вихід з тривожного положення, що створилося? Є. І вихід цей нам надає заняття спортом. Спорт люблять всі. Але і любити спорт можна по-різному. Якщо ви годинами сидите перед екраном телевізора, з цікавістю спостерігаючи за захоплюючими поєдинками хокеїстів або змаганнями фігуристів, користь для вас від такої любові до спорту буде рівна нулю. Не більше користі принесе вам і регулярний вихід на стадіони і в спортивні зали, де ви займаєте місця на трибунах , хвилюєтеся і переживаєте за своїх улюбленців, але, не роблячи зовсім нічого з того, що могло б принести реальну користь вашому здоров’ю.

Під час виконання фізичних вправ внаслідок поглиблення дихання збільшується життєва ємкість легенів, і організм засвоює більше кисню. Під впливом систематичних занять фізичними вправами виникають помітні зміни і в обміні
речовин. Підвищується здатність організму розщеплювати і синтезувати глікоген, активізується функція ферментативних систем, пoліпшується функція залоз внутрішньої секреції. У людини поліпшується апетит. Усі функції шлунково-кишкового тракту, як-то: моторна, секреторна та хімічна — нормалізуються. Ми бачимо, що систематичні заняття фізичною культурою дуже добре  впливають на організм як здорової, так і хворої людини.
До найважливіших факторів формування здорового способу життя належать фізична активність і загартування організму. Режим руху, усвідомлення потреби в активній діяльності, відпочинку і сну є обов'язковими компонентами здорового способу життя. Біг –це прекрасний засіб психологічної саморегуляції, використовується для боротьби з нервовою перенапругою і шкідливими звичками.Найдоступнішим видом рухової діяльності людини є ходьба, її можна використовувати у щоденному житті .
Сьогодні у світі функціонує багато видів спорту, які не піддаються точному обліку. Головними з них є олімпійські, об'єднані в Міжнародні спортивні федерації, яких налічується близько сімдесяти. Національна спортивна класифікація України об'єднує біля п'ятдесяти олімпійських видів спорту і більше ста Інших видів спорту. Через міжнародні змагання, трансляцію цих змагань люди з різних куточків світу пізнають інші культури, інші народи, починають розуміти, що планета одна і що війни – далеко не найрозумніший і цивілізований шлях вирішення конфліктів.

Немає коментарів:

Дописати коментар